7.5.18

Oblivion


  Αυτή η φωτογραφία είναι μια από τις αγαπημένες μου: για το σημείο, για τα χρώματα και για την οπτική της εγκατάλειψης. 



Oblivion // Λησμονιά
Old mines, Limenaria, Thassos //  Παλιά Μεταλλεία, Λιμενάρια, Θάσος


  Είναι τραβηγμένη στα Μεταλλεία καλαμίνας, στα Λιμενάρια της Θάσου (παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας σιδήρου, εγκαταλελειμμένο από το 1963). Η περιοχή των μεταλλείων αποτελεί βιομηχανική κληρονομιά του τόπου και αξιοθέατο της περιοχής. 

  Το τοπίο στα Μεταλλεία μοιάζει σαν σκηνικό από ταινία: η πλήρης εγκατάλειψη που αντικρίζεις, τα σκούρα χρώματα της γης (το χώμα είναι μαυροκόκκινο εξαιτίας της ύπαρξης μετάλλων) που συνδιαλέγονται με το σκουριασμένο μέταλλο και την ανοιχτόχρωμη πέτρα των παρατημένων κατασκευών... 

  Λίγα πράγματα που έχω δει ταξιδεύοντας με έχουν γοητεύσει τόσο, όσο αυτό το παλιό μεταλλείο και η ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτό. Το έχω περπατήσει πόντο-πόντο, πολλές φορές· και κάθε φορά η αίσθηση ήταν η ίδια: ένιωθα παράξενα, απόκοσμα, σαν να βρισκόμουν σε άλλο χωροχρόνο. 




6 σχόλια:

  1. Πραγματικά σε εντυπωσιάζει η φωτογραφία Έλλη μου....! πάντα αυτά τα εγκαταλλειμμένα μέρη, κύρια τα μεταλλεία, ανέκαθεν με ξεσήκωναν συναισθηματικά. Είχα δει κάποτε και κάτι τέτοια στην παραλία προς την Ερμιόνη στην Πελοπόννησο.
    Έχουν μια δική τους ατμόσφαιρα και χρώμα.
    Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια δεν είχα ξαναβρεθεί άλλη φορά σε τέτοιο χώρο. Ίσως γι΄αυτό και να μου έκανε τόση εντύπωση.
      Πράγματι έχει μια δική του ατμόσφαιρα και χρώμα όπως λες... Περπατώντας εκεί και γνωρίζοντας τον τόπο σημείο-σημείο, πολλές φορές αντίκρισα εικόνες που θα μπορούσαν άνετα να σταθούν σε μια ταινία (ειδικά κατά το σούρουπο, όταν όλα βρίσκονταν στο μισοσκόταδο! Φαίνονταν τόσο διαφορετικά και απόκοσμα...)
      Για της Ερμιόνης δεν ήξερα καθόλου. Θα το ψάξω! Δεν έχω καταφέρει ως τώρα να πάω στην Πελοπόννησο. Το θέλω πολύ, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο ταξίδι για πολλούς και διάφορους λόγους.
      Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  2. Και πώς να μην την αγαπάς αυτή τη φωτογραφία, Έλλη μου. Είναι απλά εκπληκτική. Λατρεύω τη γωνία λήψης της. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μία μου, και για το πέρασμα και για τα καλά σου λόγια.
      Φιλιά πολλά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  3. Πραγματικά υπέροχη λήψη, συνδυάζει αρμονικά τα αντιφατικά στοιχεία..
    Και τι τίτλος..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή