14.1.18

Crown shyness


  Ο όρος "crown shyness" (συναντάται επίσης ως "canopy disengagement", "canopy shyness" ή "intercrown spacing") περιγράφει ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε ορισμένα είδη δέντρων. 

  Σε πλήρη ανάπτυξη, τα δέντρα μοιάζουν να αποφεύγουν να ακουμπήσουν το ένα το άλλο, σχηματίζοντας ψηλά με τα κλαδιά τους ένα στέμμα βλάστησης ή θόλο, ο οποίος διατρέχεται από χωρίσματα σαν μονοπάτια. 

  Το φαινόμενο είναι πιο διαδεδομένο μεταξύ των δέντρων του ίδιου είδους, αλλά συμβαίνει επίσης και μεταξύ δέντρων διαφορετικών ειδών. 

  Αν και έχει συζητηθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία από τη δεκαετία του 1920, ακριβής εξήγηση του φαινομένου δεν έχει δοθεί με βεβαιότητα. Ωστόσο, πολλές υποθέσεις εικάζουν πως πρόκειται για μια προσαρμοστική συμπεριφορά των δέντρων στο περιβάλλον τους. (πηγή: wikipedia)



Crown shyness





2 σχόλια:

  1. Καλή σου μέρα!
    Πανέμορφες οι φωτογραφίες σου...Κι αυτό το φαινόμενο των δέντρων δεν το ήξερα. Τι μαθαίνει κανείς εδώ...Κοίτα όμως τις φώτο σαν να προσεύχονται τα δέντρα έτσι; Ωραία λήψη..
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άννα μου!
      Αυτό με την προσευχή που λες δεν το είχα σκεφτεί. Παρατηρώντας ξανά τις φωτογραφίες καταλαβαίνω γιατί το σκέφτηκες: τα κλαδιά τους που υψώνονται έτσι στον ουρανό θυμίζουν χέρια ικετών.
      Η δική μου πρώτη σκέψη ήταν ότι τα δέντρα μοιάζουν σαν να συνομιλούν μεταξύ τους, σκυμμένα το ένα προς το άλλο, διατηρώντας όμως παράλληλα και τα όρια του προσωπικού τους χώρου.
      Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ και σε φιλώ.

      Διαγραφή