22.5.17

The kiss (The "Public Benches" Project)


  Εδώ και τρεισήμισι χρόνια περίπου ασχολούμαι με ένα φωτογραφικό project, το οποίο έχει ως θέμα τα παγκάκια στο δημόσιο χώρο. 

  Μέσα από το project επιχειρώ να προσεγγίσω τα παγκάκια με μια πιο διεισδυτική ματιά, να παρουσιάσω την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με αυτά, να ανακαλύψω και να επικοινωνήσω τις ιστορίες τους.

 Βγάζω φωτογραφίες χωρίς βιασύνη και χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στις περιπλανήσεις μου στη φύση ή στην πόλη, αν και εφόσον συναντήσω ένα παγκάκι που έχει κάτι να μου πει. 

  Έχοντας πια συγκεντρώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό φωτογραφιών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, κάνω σήμερα εδώ μια πρώτη παρουσίαση της ιδέας μου. Στην πορεία θα δημοσιεύσω κάποιες ακόμη από τις λήψεις που έχω συγκεντρώσει.

 Το project τρέχει για αρκετό καιρό ήδη, και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να τρέχει· κάθε φορά που λέω "είναι καιρός πια να σταματήσω" συναντώ άλλο ένα παγκάκι που κεντρίζει το ενδιαφέρον μου... και μια ακόμα ιστορία για να ειπωθεί.  

 Η  φωτογραφία που ακολουθεί λήφθηκε το 2014 στην όμορφη Καστοριά, στα πλαίσια του project. 



The kiss
Kastoria, Greece // Καστοριά

The "Public Benches" Project 


______________________________________________________________________________________________


Παγκάκια: απλά μια παύση ή μια αρχή για τα πάντα;

 Τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους, τα παγκάκια αποτελούν ένα κάθισμα προσιτό στον καθένα· όποιος κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν πηγαίνει.

 Ένα παγκάκι μπορεί να σε χωρέσει στην αγκαλιά του και να σου προσφέρει την παύση που επιθυμείς· σε ένα συνηθισμένο ή σε ένα ξεχωριστό σημείο, τη στιγμή που την έχεις ανάγκη. Στη φύση ή στην πόλη, μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς, να ξεφύγεις για λίγο από την καθημερινότητα. 

 Είναι όμως μόνο αυτό; 

 Για κάποιους ένα παγκάκι είναι και κρεβάτι… ακόμη και σπίτι.

 Για άλλους μπορεί να προσφέρει πολύτιμο στήριγμα την ώρα της αναμονής. 

 Ένα παγκάκι μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις ένα με το δημόσιο χώρο, εμπλέκοντάς σε ενεργά σε όσα συμβαίνουν, ή να ενισχύσει την εμπειρία σου σε αυτόν.

 Μπορεί να μετατραπεί σε ένα χώρο προσωπικής σου έκφρασης - στα όρια ή όχι του βανδαλισμού - φιλοξενώντας την ιδέα σου, την τέχνη σου, τις λέξεις σου, τη σκέψη σου για κάποιον, επικοινωνώντας την οργή σου, τη ματαιοδοξία σου. 

 Ένα παγκάκι ίσως σε προκαλέσει να μπεις στη θέση του απλού παρατηρητή - εκείνου που ουδέτερα ή αμέτοχα θα παρατηρεί την πραγματικότητα και τα τεκταινόμενα γύρω του.

 Από την άλλη, ίσως σε προκαλέσει να μπεις στη θέση του ενεργού συζητητή. Μπορεί να φιλοξενήσει απόψεις, υποσχέσεις, κάποιο επιχειρηματικό σου σχέδιο, μια φρέσκια ιδέα, μια συμφωνία σου ή μια διαφωνία. Λόγια ανέμελα, λόγια σοβαρά, συζητήσεις με κάποιον που είδες για πρώτη φορά και ίσως δε θα ξαναδείς ποτέ, ή συζητήσεις με κάποιον που ήδη ξέρεις. 

 Καθισμένος επάνω του μπορεί να μαλώσεις ή να φιλιώσεις. Μπορεί να απομακρυνθείς, μπορεί να έρθεις κοντά. Ίσως σε αυτό να γνωρίσεις ένα νέο φίλο, ή την/τον σύντροφο της ζωής σου. Ίσως εκεί ανταλλάξεις το πρώτο σου φιλί, το πρώτο χαμόγελο, την πρώτη χειραψία. Ίσως εκεί βιώσεις έναν αποχαιρετισμό. Σε ένα παγκάκι μπορεί να ξεκινήσεις κάτι, μπορεί όμως και να τερματίσεις κάτι.

 Καινούρια ή παλιά, κλασικά ή όχι, τσιμεντένια, ξύλινα ή μεταλλικά, στην πόλη ή στη φύση, στις πλατείες ή μέσα σε μουσεία, τα παγκάκια βρίσκονται πάντα εκεί· δίπλα μας. Άλλοτε τα προσπερνάμε, συχνά όμως τα εκμεταλλευόμαστε για τις παύσεις μας και για τα ξεκινήματά μας. 

 Και έτσι, το καθένα τους έχει να αφηγηθεί μια ιστορία.

______________________________________________________________________________________________





14 σχόλια:

  1. Και μένα μου αρέσουν τα παγκάκια. Πηγή έμπνευσης πραγματικά.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Σύλληψη του θέματος αλλά και οι σκέψεις σου για τα παγκάκια είναι από τα καλύτερα θέματα εδώ. Φωτογραφία κάδρο πραγματικό Έλλη. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Γιάννη μου. Μου δίνεις ώθηση να συνεχίσω. Να είσαι καλά, καλό βράδυ να έχεις.

      Διαγραφή
  3. Πραγματικά Ελλη μου τα παγκάκια αποτελούν θέμα έμπνευσης που μου αρέσει πολύ και πραγματικά έχουν τόσα να αφηγηθούν !!! Να είσαι καλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ να είσαι καλά, Νικόλ μου, σε ευχαριστώ για το πέρασμα!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραία ιδέα!!!Και τι έχεις σκοπό να κάνεις με αυτό το project;
    Πολύ όμορφη η φωτογραφία σου και ενώ δεν είναι κεντρικό το παγκάκι στο πλάνο είναι το θέμα της.
    Πολύ μου άρεσε αυτή η ιδέα. Και θα ήθελα να δω και άλλες με παγκάκια μια και όσα ανέφερες στο κείμενό σου είναι υπέροχη έμπνευση.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ! Χαίρομαι που σου άρεσε η γενικότερη ιδέα και η λήψη μου. Θα δημοσιεύσω κι άλλες φωτογραφίες σιγά-σιγά που εντάσσονται στο πρότζεκτ.
      Προς το παρόν θα ήθελα να το συνεχίσω για λίγο ακόμη. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί έχω κάποιες ιδέες για τη μετέπειτα πορεία του, θα δείξει όμως. Δεν μπορώ ακόμη να πω κάτι με σιγουριά.
      Φιλιά πολλά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  5. Τι ιδέα αυτή με τα παγκακια!!! διαβαζοντας το κειμενο σου .. Ελλη μου και να σκεφτω.. πω..πω.. ποση εμνευση μπορει να σου δώσει ενα παγκακι...τι μου θύμησες...ακομα και απλωστρα έχει γινει για χαλια που εχουν πλυθεί ... το ειδα στο δρόμο μας..!!
    Μου αρεσε και η προηγουμενη ασπρομαυρη σου πολύ... να περνας ομορφα φωτογραφιζοντας... φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τόσο θέμα έμπνευσης, Ρούλα μου, όσο παρατήρησης θα έλεγα. Και καταγραφής.
      Φωτογραφίζοντας και παρατηρώντας συνειδητοποίησα πως τα παγκάκια μάς χρησιμεύουν για δεκάδες άλλα πράγματα πέρα από το προφανές (ως καθίσματα). Ταυτόχρονα, βρισκόμενοι κοντά τους αλληλεπιδρούμε με διάφορους τρόπους, είτε με αυτά τα ίδια, είτε μεταξύ μας.
      Μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει/φωτογραφίσει παγκάκι να χρησιμεύει ως απλώστρα... και λυπάμαι γι΄αυτό! Να γιατί ακόμη δεν μου κάνει καρδιά να σταματήσω το πρότζεκτ. Όλο και κάτι νέο υπάρχει για να ανακαλυφθεί.
      Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σε φιλώ!

      Διαγραφή
  6. Πανέμορφη στιγμή, όχι μόνο φωτογραφικά, αλλά ως στιγμιότυπο ζωής..!
    Δες εδώ και κάτι από το δικό μου "οίστρο" περί παγκακίων!

    http://pistos-petra.blogspot.gr/2013/10/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Πέτρα μου! Έρχομαι να διαβάσω.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Έλλη.
    Τί υπέροχο θέμα για φωτογράφιση κι όχι μόνο.
    Με έβαλαν σε σκέψεις τα γραφόμενα σου.
    Τώρα θα τα βλέπω με άλλο μάτι πια.
    Καλή συνέχεια και περιμένω να δω κι άλλες φωτογραφίες.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρένα, σε ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα και για την εμψύχωση!
      Φιλιά κι από εμένα.

      Διαγραφή